Suiō-ryū

Suiō-ryū on vanha japanilainen taistelutaitojen koulukunta ja perinne, nk. koryū, jonka henki ja tekniikat ovat periytyneet katkeamattomana opetuslinjana Azuchi-Momoyama-kaudelta 1500-1600 -lukujen vaihteesta. Perinteen nykyinen päämies, 15. sōke, on Katsuse Yoshimitsu Kagehiro, joka opettaa Hekiunkan-salillaan Shizuokan kaupungissa.

Perinteen ytimenä toimivat miekan vedon ja käytön taidot (iai kenpō): perustekniikoita polvi-istunnasta, realistisia soolo- ja paritekniikoita seisaaltaan sekä edistyneempiä vaihtoehtoja ja vastauksia perustason tekniikoihin.

Kattavana taistelutaitojen opetusjärjestelmänä siihen kuuluu kuitenkin myös runsaasti muuta sisältöä: sauvan käyttöä (jōhō), aseellista lähikamppailua (kogusoku ja wakizashi), taistelukenttien miekkataitoja (kenpō), pitkävartisen naginatan käyttöä sekä muuta.

Suiō-ryū ei käytä moderneja vyöarvoja, vaan perinteisiä todistuksia tunnustuksena edistymisestä. Sōke myöntää eritasoiset todistukset henkilökohtaisesti, kuten myös valtuutukset opettaa perinnettä ja edustaa sitä julkisesti.

Historia

Koulukunnan perustajaksi katsotaan perimätiedon mukaan samurai Mima Yoichizaemon Kagenobu (1577-1665), pyhäkön hoitajan poika, joka oppi nuorena Bokuden-ryūn miekkataitoja ja yamabushien harjoittamaa sauvankäyttöä. Vaikututtuaan Hayashizaki-ryūn iai-tekniikasta ja opittuaan sen perusteet Mima vannoi luovansa oman koulukuntansa.

Hän harjoitteli väsymättä, myös matkustaen ympäri Japania kehittääkseen ja testatakseen taitojaan, otellen muiden soturien kanssa ja tehden askeettisia harjoitteita pyhillä paikoilla. Lopulta hän sai eräänä yönä näyn lokeista kellumassa veden pinnalla ilman tietoista yritystä ja ymmärsi voivansa käyttää miekkaa samalla tavoin: vapaasti ja ilman pelkoa.

Valaistumisensa pohjalta Mima loi oman tyylinsä ydintekniikat ja nimesi niiden ympärille rakennetun koulukunnan Suiō(”vesi-lokki”)-ryūksi. Myös koulukunnan perustamisen jälkeen hän jatkoi vaellusta ja taitojensa hiomista.

Perustajan poika jatkoi isänsä perinnettä ja lisäsi oppimäärään tekniikoita vahvan perustaidon luomiseksi. Myöhemmin yhdeksäs päämies sovelsi Masaki-ryūn ketjutekniikoita ketjusirpille ja loi näin oman linjansa joka on siitä lähtien periytynyt Suiō-ryūn rinnalla.

Nykyään

Suiō-ryūn opetukset ovat välittyneet perustajalta aina nykypäivään asti. Katsuse-sōke on 15. päämiehenä vastuussa opetuksesta Hekiunkanin lisäksi myös useissa ryhmissä ympäri Japania sekä mm. Yhdysvalloissa ja useissa Euroopan maissa.